Nedir acil durum?
İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasalların yayılması, doğal afetler gibi acil müdahale, kavga, ilk yardım veya tahliye gerektiren olaylar,
Acil durum planı nedir?
İşyerinde acil bir durumda yapılması gereken iş ve işlemleri içeren bilgi ve pratik eylemleri içeren plan,
İşverenin yükümlülükleri nelerdir?
(1) Acil durumlarda işverenin yükümlülükleri şunlardır:
a) Çalışma ortamını, kullanılan malzemeleri, iş ekipmanını ve çevre koşullarını dikkate alarak ortaya çıkabilecek, çalışanı ve çalışma ortamını etkileyen acil durumları önceden değerlendirerek olası acil durumları belirler.
b) Acil durumların olumsuz etkilerine karşı önleyici ve sınırlayıcı tedbirler alır.
c) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak için gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar.
ç) Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar.
d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve özel tehlikeleri, yapılan işin niteliği, işçi ve işyerindeki diğer kişilerin sayısı dikkate alınarak; Önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri alanlarda çalışan yeterli sayıda çalışan sağlar. uygun şekilde donatılmış ve eğitimlidir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.
e) İlk yardım, tıbbi acil durumlar, kurtarma ve yangınla mücadele başta olmak üzere işyeri dışındaki kuruluşlarla iletişimi sağlamak için gerekli önlemleri alır.
f) Acil durumlarda olumsuz durum yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde enerji kaynaklarının ve tehlikeli sistemlerin devre dışı bırakılması için gerekli önlemleri alır.
g) Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri, ziyaretçi gibi işyerindeki diğer kişileri acil durumlar hakkında bilgilendirir.
(2) Özel görevlendirilen çalışanların acil durumlara ilişkin sorumlulukları, işverenin bu konudaki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Çalışanların görev ve sorumlulukları nelerdir?
(1) Acil durumlarda çalışanların yükümlülükleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
a) Acil durum planında belirtilen konular çerçevesinde alınan önleyici ve kısıtlayıcı tedbirlere uyulması.
b) İşyerinde bulunan makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendilerinin ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşüren bir acil durumla karşılaşmaları halinde; bir sonraki bölüm müdürüne, acil durum görevlisine veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.
c) Acil durumun giderilmesi için işyeri dışından işveren ve sorumlu kuruluşlar tarafından sahaya gönderilen ekiplerin talimatlarına uyun.
ç) Acil bir durumda kendisi ve çalışma arkadaşlarının hayati tehlikesi olmayacak şekilde davranmak.
(2) İşveren, işçinin kendisi veya başkalarının güvenliği için ciddi ve ani bir tehlikeye maruz kalması ve derhal amirine haber vermemesi halinde; İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için kendi bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale etmelerini sağlar. Böyle bir durumda, ihmal veya ihmal söz konusu olmadığı sürece, çalışanın müdahalesinden sorumlu tutulamaz.
Acil durum planı oluşturmanın aşamaları nelerdir?
Acil eylem planı
(1) Acil durum planının tüm işyerleri için planlama veya kurulum aşamasından başlayarak, acil durumların belirlenmesi, olumsuz etkilerine karşı önleyici ve sınırlayıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum ve tahliye yöntemlerinin belirlenmesi, dokümantasyon, Tatbikatlar ile oluşturulan acil durum planının yenilenmesi ve izlenmesi.
Acil durumları tanımlayın
(1) İşyerinde ortaya çıkabilecek acil durumlar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenir:
a) Risk değerlendirmesinin sonuçları.
b) Tehlikeli kimyasallardan yangın, yayılma ve patlama olasılığı.
c) İlk yardım ve tahliye gerektiren olaylar.
ç) Doğal afetlerin meydana gelme olasılığı.
d) sabotaj olasılığı.
Önleyici ve kısıtlayıcı tedbirler
(1) İşveren, olası ve olası acil durumlardan kaynaklanabilecek zararları önlemek ve büyük etkileri sınırlamak için gerekli tedbirleri alır.
(2) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunma önlemleri belirlenirken, gerekirse ölçüm ve değerlendirmeler yapılır.
(3) Alınacak tedbirler, tehlikeden korunma ilkelerine uygun ve toplu korumaya dayalı olmalıdır.
Acil durum önlemleri ve tahliye yöntemleri
(1) Acil bir durumda, uyarı, arama, kurtarma, tahliye, iletişim, ilk yardım ve yangınla mücadele gibi acil durum önlemleri işveren tarafından belirlenir ve yazılır.
(2) Tahliye sonrası işyerinde kalabilecek işçilerin tespiti için sayım dahil gerekli kontroller yapılır.
(3) İşveren, işyerinde acil bir durum meydana gelmesi durumunda işçileri bu durumun olumsuz etkilerinden korumak için, güvenli bir yerde muhafaza edilmeleri için takip edilebilecek uygun tahliye önlemlerini acil durum planında belirtir. mevcut ve çalışanlarından gerekli talimatları önceden vermek.
(4) İşyerinde yaşlı, engelli, hamile kadın veya anaokulu varsa tahliye sırasında çocuklara refakat edecek önlemler alınacaktır.
(5) Acil durum önlemleri ve tahliye yöntemleri belirlenirken 27 Kasım 2007 tarih ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınır. .
(6) Acil durum prosedürleri ve tahliye yöntemleri belirlenirken iş yerinde bulunması muhtemel müşteriler ve ziyaretçiler gibi diğer kişiler de dikkate alınır.
Görevlendirilecek personelin belirlenmesi
(1) işveren; İşyerlerinde tehlike sınıflarını tanımlayan tebliğde belirtildiği üzere çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 30 işçiye, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 40 işçiye ve daha az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 50 işçiye kadar;
a) arama, kurtarma ve tahliye,
b) İtfaiye, her bir konu alanı için yardımcı personel olarak en az bir özel eğitimli ve uygun donanıma sahip personel bulundurur. İşyerinde daha fazla çalışan varsa tehlike sınıfına göre 30, 40 ve 50 kişiye kadar başka bir yardımcı personel görevlendirir.
(2) İşveren, 22 Mayıs 2002 tarih ve 24762 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İlk Yardım Yönetmeliği esaslarına göre yardımcı personel çalıştırır.
(3) Her konu için birden fazla işçi çalıştırılacak işyerlerinde bu çalışanlar, konularına göre koordineli bir şekilde ekipler halinde birlikte çalışırlar. Her takımın bir takım lideri vardır.
(4) Acil bir durumda, işveren ekipler arasında gerekli koordinasyonu sağlayacak bir sorumlu kişi atayacaktır.
(5) 10'dan az çalışanı olan ve daha az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmesi için bir kişinin görevlendirilmesi yeterlidir.
belgelemek
(1) Acil durum planı, en azından aşağıdakileri içerecek şekilde belgelenmelidir:
a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.
b) Oluşturanın adı, soyadı ve unvanı.
c) Oluşturma tarihi ve geçerlilik tarihi.
d) Belirlenmiş acil durumlar.
d) Alınan önleyici ve kısıtlayıcı tedbirler.
e) Acil durum önlemleri ve tahliye yöntemleri.
f) İşyerini veya işyerinin bölümlerini aşağıdaki unsurlar da dahil olmak üzere gösteren kroki:
1) Yangınla mücadele için kullanılanlar dahil, acil durum ekipmanının bulunduğu yerler.
2) İlk yardım malzemelerinin bulunabileceği yerler.
3) Kaçış yolları, toplanma noktaları ve varsa uyarı sistemlerini içeren tahliye planı.
4) Çalışanların ve varsa yardımcılarının adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
5) İlk yardım, acil tıbbi müdahaleler, kurtarma ve yangınla mücadele için işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.
(2) Acil durum planının sayfaları numaralandırılarak; Her sayfa paraflanır ve son sayfası onu oluşturan kişiler tarafından imzalanır ve plan, acil durumla ilgilenen ekiplerin kolay erişebilmesi için iş yerinde muhafaza edilir.
(3) Acil durum planının bir parçası olarak hazırlanan kroki, binada açıkça görülebilecek yerlere asılır.
Delmek
(1) Hazırlanan acil durum planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilip uygulanabilmesi için işyerlerinde yılda en az bir kez tatbikatlar yapılır, denetlenir ve kontrol edilir, gerekli düzeltici ve önleyici tedbirler alınır. Tatbikat tarihini, tespit edilen kusurları ve alınması gereken uygun önlemleri gösteren bir tatbikat raporu hazırlanacaktır.
(2) Tatbikat sonucunda acil durum planları kontrol edilir ve kazanılan eksiklikler ve tecrübeler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılır.
(3) Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezlerinde tatbikatlar yönetimin koordinasyonunda gerçekleştirilir.
Acil durum planının yenilenmesi
(1) İşyerinde tespit edilen acil durumları etkileyen veya yeni acil durumlara neden olabilecek değişiklikler olması durumunda, etkilerinin boyutuna göre acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlardan bağımsız olarak acil durum planları hazırlanır; Tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde en geç iki, dört veya altı yılda bir yenilenir.
Çalışanlar için bilgi ve eğitim
(1) Tüm çalışanlar, acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele ve ilk yardım tedbirlerinden sorumlu kişiler hakkında bilgilendirilir.
(2) İş güvenliği eğitiminin yanı sıra işe yeni alınan çalışan acil durum planları hakkında bilgilendirilir.
(3) Acil durumlarda özel olarak görevlendirilenler, yapacakları faaliyetler konusunda özel eğitim alırlar. 11 inci maddenin 1 inci fıkrasına göre görevlendirilen çalışanlara yönelik eğitim iş güvenliği uzmanı veya şirket doktoru tarafından yapılıyorsa, bunun işveren ve eğitmenler tarafından imzalanması ve belgelenmesi gerekir.