Nedir Risk Değerlendirmesi?
Risk nedir
Tehlikenin kaybolma, yaralanma veya diğer zararlı sonuçlarının olasılığını belirtir.
Risk Değerlendirmesi Nedir?
İşyerinde mevcut veya harici tehlikelerin, bu tehlikeleri riske dönüştüren faktörlerin belirlenmesi için gerekli olan çalışmalar ile tehlikelerin oluşturduğu risklerin analizi ve değerlendirilmesi ve hangi boyutlara hakim olunacağına karar verilmesi ile ilgilidir.
İşverenin yükümlülüğü nedir?
(1) işveren; Çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak, sürdürmek ve iyileştirmek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk değerlendirmesi yapar.
(2) Risk değerlendirmesi yapılmıştır; işverenin iş sağlığı ve güvenliğini garanti etme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi yapmakla görevlendirilen kişi veya kişilere, risk değerlendirmesi için ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve belgeyi sağlar.
Risk değerlendirme ekibi kimdir?
(1) Risk değerlendirmesi, işveren tarafından oluşturulan bir ekip tarafından yapılır. Risk değerlendirme ekibi şunlardan oluşur:
a) İşveren veya işveren temsilcisi.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürüten iş güvenliği uzmanları ve şirket doktorları.
c) İşyerinde çalışan temsilcileri.
ç) İşyerinde personel desteği.
d) İşyerindeki tüm birimleri temsil ettiği belirlenen ve işyerinde yapılan işlerden, mevcut veya olası tehlike ve risk kaynaklarından haberdar olan çalışanlar.
(2) İşveren bu ekibe destek olmak için gerekirse işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.
(3) Risk değerlendirme çalışmalarının koordinasyonu, işveren veya işverenin görevlendirdiği ekipten bir kişi tarafından da yapılabilir.
(4) İşveren, risk değerlendirmesine dahil olan kişilerin görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli araç, gereç, yer ve zaman gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır ve görevlerini yerine getirerek hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(5) Risk değerlendirme çalışmalarında görevlendirilen kişi/kişiler, işveren tarafından sağlanan bilgi ve belgeleri gizli tutar ve işler.
Risk değerlendirmesinin aşamaları:
Risk değerlendirmesi
(1) risk değerlendirmesi; Planlama veya kurulum aşamasından başlayarak tüm işyerleri için bu, tehlikelerin belirlenmesi, risklerin belirlenmesi ve analiz edilmesi, risk kontrol önlemlerinin kararlaştırılması, belgelenmesi, yapılan işin güncellenmesi ve gerekirse yenilenmesi aşamalarının eklenmesiyle yapılır. izlenecek.
(2) İşçilerin risk değerlendirmesi yapılırken gerekli her aşamaya dahil edilerek görüşlerinin alınması sağlanır.
Tehlikelerin belirlenmesi
(1) Tehlikeleri tanımlarken, çalışma ortamı, çalışanlar ve işyeri ile olan ilgisine bağlı olarak en azından aşağıdaki bilgiler toplanır.
a) İşyeri binası ve yan bina.
b) İşyerindeki faaliyetler, iş ve işlemler.
c) Üretim süreçleri ve teknikleri.
d) iş ekipmanı.
d) Kullanılan maddeler.
e) Kalıntı ve atıklarla ilgili işlemler.
f) Organizasyon ve hiyerarşik yapı, görevler, yetkiler ve sorumluluklar.
g) Çalışan deneyimleri ve görüşleri.
ğ) Çalışmaya başlamadan önce ilgili yasal hükümlere göre çalışma izin belgeleri alınacaktır.
h) Çalışanların eğitim, yaş, cinsiyet ve benzeri özellikleri ile sağlık gözetim kayıtları.
ı) Genç, yaşlı, engelli, hamile veya emziren işçiler gibi özel yönerge gerektiren işçi ve grupların durumu.
i) işyeri muayene sonuçları.
j) Meslek hastalıkları kayıtları.
k) iş kazalarının kayıtları.
l) İşyerinde meydana gelen, yaralanma veya ölümle sonuçlanmayan, işyeri veya iş ekipmanının zarar görmesine neden olan olayların kayıtları.
m) Kazaya yakın olay kayıtları.
n) güvenlik veri sayfaları.
o) Çevresel ve kişisel maruziyetin ölçüm sonuçları.
ö) Varsa risk değerlendirmesine ilişkin önceki çalışmalar.
p) acil durum planları.
r) Belirli işyerlerinde düzenlenmesi zorunlu olan iş güvenliği planı ve patlamadan korunma belgesi gibi belgeler.
(2) Aynı üretim, yöntem ve tekniklerle üretim yapan benzer işyerlerinde meydana gelen tehlikeler, iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında bilgi toplanırken de değerlendirilebilir.
(3) Toplanan bilgiler ışığında; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümleri dikkate alınarak, çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikososyal, ergonomik ve benzeri tehlike kaynaklarından veya bunların etkileşimlerinden kaynaklanabilecek tehlikeler belirlenir ve kayıt altına alınır. Bu karar, bu sorunlardan kimlerin etkileneceği ve bunların nasıl etkilenebileceğine ilişkin aşağıdaki hususları dikkate alır.
a) Şirketin bulunduğu yerden kaynaklanabilecek tehlikeler.
b) Seçilen alana şirket binaları ve eklentilerinin planlandığı gibi yerleştirilmemesi veya dışarıdan ilaveler yapılmasından kaynaklanabilecek tehlikeler.
c) Şirket binası ve uzantılarının tasarımı ve inşaatı ile seçilen yapı malzemelerinden kaynaklanabilecek tehlikeler.
ç) İşyerinde yapılacak tüm faaliyetlerde, çalışma şekli, vardiya düzeni, ekip çalışması, organizasyon, denetim sistemi, hiyerarşik düzen, ziyaretçiler veya işyeri çalışanı olmayan diğer kişiler gibi faktörlerden kaynaklanabilecek tehlikeler. bakım ve onarım işleri.
d) İşin yürütülmesinden kaynaklanabilecek tehlikeler, üretim teknikleri, malzemeler, makine ve cihazlar, kullanılan araç ve gereçler ile tasarımı veya kullanımı çalışanların fiziksel özelliklerine uygun düşmeyen durumlar.
e) Yüksek gerilim akımı, aydınlatma, paratoner, topraklama, ısıtma, havalandırma, atmosferik ve çevresel etkilere karşı koruma, drenaj, arıtma, yangın önleme ve söndürme ekipmanları ve benzeri yardımcı ekipman gibi elektrik sistemlerinin bileşenlerinden kaynaklanabilecek tehlikeler ve cihazlar.
f) İşyerinde yanabilen, tutuşabilen veya patlayabilen maddelerin işlenmesi, kullanılması, taşınması, depolanması veya imha edilmesinden kaynaklanabilecek tehlikeler.
g) Çalışma ortamının hijyenik koşulları ve çalışanların kişisel hijyen alışkanlıklarından kaynaklanabilecek tehlikeler.
ğ) Çalışanın işyeri içerisinde ulaşım yollarını kullanmasından kaynaklanabilecek tehlikeler.
h) Çalışanların yeterli eğitim almamaları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmemeleri, uygun talimat vermemeleri veya çalışma izni prosedürü gerekiyorsa bu izinsiz çalışmamaları nedeniyle ortaya çıkabilecek tehlikeler.
(4) İşyerinde fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikososyal, ergonomik ve benzeri tehlike kaynaklarının oluşturduğu tehlikelere ilişkin herhangi bir kontrol, ölçüm, araştırma veya araştırma çalışması yapılmamışsa risk değerlendirme çalışmalarında kullanılmak üzere Çevre; Bu tehlikelerin nitelik ve niceliğini ve çalışanların maruziyetini belirlemek için gerekli tüm kontroller, ölçümler, incelemeler ve araştırmalar yapılır.
Riskleri nasıl tanır ve analiz edersiniz?
(1) Tespit edilen tehlikelerin her biri için, bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin ne sıklıkla meydana gelebileceği ve bu tehlikelerin kendilerine kim, ne, nasıl ve ne ölçüde zarar verebileceği ayrı ayrı değerlendirilir. Bu belirleme yapılırken mevcut kontrol önlemlerinin etkisi de dikkate alınır.
(2) toplanan bilgi ve verilerden belirlenen riskler; Analiz, iş faaliyetinin özelliklerine, işyerindeki tehlike veya risklerin özelliklerine ve işyerinin sınırlarına göre veya ulusal veya uluslararası standartlar esas alınarak seçilen yöntemlerden biri veya birkaçı kullanılarak gerçekleştirilir. .
(3) İşyerinde farklı işlerin yürütüldüğü bölümler varsa, her bölüm için birinci ve ikinci fıkra hükümleri tekrarlanır.
(4) Analiz münferit bölümler için yapılıyorsa bölümler arasındaki etkileşimler dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirilir ve sonuçlandırılır.
(5) Analizi yapılan riskler, etkilerinin kapsamı ve önemine göre en yüksek risk düzeyine sahip olandan başlayarak kontrol tedbirlerine karar vermek üzere listelenir ve yazılır.
Riski kontrol etmek için hangi adımlar var?
(1) Risklerin kontrolünde aşağıdaki adımlar kullanılır.
a) Planlama: Risklerin kontrol altına alınması için etkilerinin boyutuna ve önemine göre analiz edilen ve sınıflandırılan bir plan hazırlanır.
b) Risk kontrol tedbirlerine karar verilmesi: Riski tamamen ortadan kaldırmak için aşağıdaki adımlar kullanılır.
c) Risk kontrol önlemlerinin uygulanması: Üzerinde mutabık kalınan önlemlerin iş ve süreç adımlarını, kişi veya işyeri alanını, sorumlu kişiyi veya işyeri alanını, başlangıç ve bitiş tarihlerini ve benzeri bilgileri içeren planlar hazırlanır. Bu planlar işveren tarafından uygulamaya konulur.
ç) Uygulamanın izlenmesi: Hazırlanan planların uygulama adımları düzenli olarak izlenir ve denetlenir ve eksiklikler tespit edilerek gerekli düzeltici ve önleyici tedbirler tamamlanır.
(2) Risk kontrol önlemleri uygulanırken, toplu korunma önlemlerinin kişisel korunma önlemlerine göre öncelik tanınması ve uygulanacak önlemlerin yeni risklere yol açmaması sağlanır.
(3) Belirlenen riske yönelik kontrol önlemleri alındıktan sonra risk düzeyi yeniden belirlenir. Yeni seviye kabul edilebilir risk seviyesinin üzerindeyse bu makaledeki adımlar tekrarlanır.
Sonunda belgeler
(1) Risk değerlendirmesi en azından aşağıdaki noktalarda belgelenir.
a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.
b) Bunu yapanların adları ve unvanları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanının Bakanlıkça verdiği belge bilgileri.
c) Uygulama tarihi ve geçerlilik tarihi.
ç) Risk değerlendirmesi işyerinde farklı bölümler için ayrı ayrı yapılıyorsa bunların isimleri.
d) Belirlenen tehlike ve tehlike kaynakları.
e) Tanımlanmış Riskler.
f) Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.
g) Belirlenen risklerin sıralaması ve önceliği dahil olmak üzere analiz sonuçları.
ğ) Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, bunların uygulanmasına ilişkin veriler ve sonrasında belirlenen risk düzeyi.
(2) Risk Değerlendirme Dokümanının sayfalarını numaralandırarak; Her sayfa baş harfleri ile sağlanır ve son sayfa sanatçılar tarafından imzalanır ve işyerinde kaydedilir.
(3) Risk değerlendirme belgesi elektronik ve benzeri ortamlarda oluşturularak arşivlenebilir.
Risk değerlendirmesi hangi aralıklarla yenilenmelidir?
(1) Yapılan risk değerlendirmesi; Tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde en geç iki, dört veya altı yılda bir yenilenir.
(2) Aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilecek yeni tehlikelerin işyerinin tamamını veya bir kısmını etkilediği dikkate alınarak risk değerlendirmesi kısmen veya tamamen yenilenir.
a) İşyerinin taşınması veya bina değişikliği.
b) İşyerinde kullanılan teknoloji, malzeme ve teçhizattaki değişiklikler.
c) Üretim sürecindeki değişiklikler.
ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala.
d) Çalışma ortamının sınır değerlerine ilişkin kanunda değişiklik vardır.
e) Çalışma ortamı ölçüm ve sağlık izleme sonuçlarına göre gerekli görülür.
f) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması.
risk değerlendirmesi için osgb adana hizmetinizde.